Är du ständigt tillgänglig på mobilen, jobbar du mycket övertid, eller åsidosätter du tankar och känslor för att hinna göra saker för andra? För att bli medveten som hur du tänker och på vad som oroar dig när du ligger vaken om nätterna är ett sätt att skriva ner dessa tankar. Skriv också ner de känslor som de framkallar för att skapa ytterligare förståelse för vad som stör din sömn.

Anteckna dina dagar
När du skrivit ner dina tankar och känslor och identifierat vad som stör din sömn kan du också börja göra en förändringsplan, med mål att underlätta för dig att sova gott. Fyll i När du har börjat identifiera dina vanor och tankar kan du göra en förändringsplan, som har som mål att underlätta god sömn. Anteckna de som är relevant för dig, tillgänglighet- både på jobb och hemma, kaffedrickande, träning med mera. På det sättet kan du följa förändringarna över tid och se vilka beteenden som påverkar sömnen positivt respektive negativt.
Vad gör dig avslappnad?
Sover du dåligt en längre tid kan oron över sin sömnbrist göra att du har svårt att slappna av och faktiskt sova bra. Hitta tankar som hjälper dig att komma ifrån dessa och som hjälper till och dämpa oron. Det kanske är så att just du inte behöver minst åtta timmars sömn varje natt, du kanske bara behöver sova sex timmar? Vi klarar också av att sova bristfälligt en eller fler nätter i rad utan att det är någon katastrof.
Under kortare perioder klarar vi stress om vi får möjlighet till återhämtning, sömn är den viktigaste källan men även när vi är vakna kan återhämtning uppnås. Prioritera det du mår bra av, både fysiskt och psykiskt under din vakna tid. Att ta en promenad i naturen kan vara lika mycket avslappning och återhämtning som en biokväll med vänner eller en god bok i soffan.
Kunskap om dig själv och din kropp
Genom att få kunskap om hur kroppen fungerar rent fysiskt kan du hitta de rätta verktygen för en god natts sömn.Behöver du åtta timmars sömn per natt bör du vara vaken tillräckligt länge för att faktiskt kunna bli trött. Att gå och lägga sig ungefär samma tid varje kväll är a och o.
Sov på nätterna och var vaken på dagarna. För att få störst nytta av dyngsrythmen är läggdags innan midnatt det bästa.
5 sköna lugn och ro-tips
• Håll tiderna - Lägg dig och gå upp samma tid varje dag.
• Träna gärna - Men inte sent på kvällen, du ska hinna varva ner innan midnatt
• Bestäm när du inte är tillgänglig och inte.
• Lägg dig lagom mätt – varken hungrig eller stinn.
• Öka avslappningen i kroppen med mindfulness, yoga, meditation eller andningsövningar.
Använd sängen för sömn, ej som arbetsplats.
Till sist: Se till att du sover i riktigt sköna och lyxiga sängkläder! Det är du värd.